Personat që flenë më herët janë më pak të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës

Sipas një studimi të ri shkencor britanik, personat që flenë herët, veçanërisht midis orës 22:00 dhe 23:00, janë më pak të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës, ose goditjet në tru, në krahasim me personat që flenë para orës 10, shkruan The Guardian

Edhe pse ka pasur studime të shumta, lidhja midis kohëzgjatjes së gjumit dhe shëndetit kardiovaskular nuk është studiuar në mënyrë adekuate. Studiuesit, të udhëhequr nga David Plans  analizuan të dhënat e 88,026  personave me një moshë mesatare 61 vjeç (43 deri në 79).

Ata u vëzhguan për një javë me një pajisje të veçantë të vendosur në dorën e pjesëmarrësve,  të cilëve iu kërkua të plotësonin edhe pyetësorët me të dhëna demografike, mjekësore dhe të stilit të jetesës. Më pas u monitoruan për diagnozën e mundshme të infarktit, insuficiencës kardiake, sëmundjes kronike ishemike, goditjes në tru, etj.

Gjatë gjashtë viteve të ardhshme, 3.6% e njerëzve zhvilluan një problem të tillë. Sipas APE-MPE, probabiliteti ishte më i lartë për ata që flinin pas mesnate dhe më i ulët për ata që flinin mes orës 10 dhe 11

Në krahasim me personat që flinin mes orës 10 dhe 11,  ata që flinin pas mesnate kishin një rrezik mesatarisht 25% më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare në krahasim me ata që flinin midis orës 11 dhe 12. Gratë ishin më të rrezikuara sesa burrat.